torsdag 26 augusti 2010

Pukki kaalimaan vartijana

Kaupunginhallituksen kesätauon aikana Hanko julistettiin kriisikunnaksi.

Näin ollen kh:n piti tämän viikon kokouksessa nimetä Hangon edustaja valtiovarainministeriön ja kunnan yhteiseen arviointiryhmään, jolle kuuluu kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan puitelain mukaan "selvittää kunnan mahdollisuudet turvata asukkailleen lainsäädännön edellyttämät palvelut sekä ryhtyä toimiin palveluiden edellytysten turvaamiseksi" ja sen jälkeen "tekee ehdotuksen kunnan asukkaiden palvelujen turvaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä".

Joidenkin hankolaisten mielestä kaupungin taloudelliset ongelmat johtuvat yksinkertaisesti tyhmistä ja tuhlaavista päättäjistä ja/tai liiallisista satamainvestoinneista. Jos asia olisi näin, ongelma olisi hyvin helppoa korjata. Pitäisi vain vaihtaa kaupungin johto ja lopettaa satamainvestoinnit.

Valitettavasti ongelma on monimutkaisempi. Ja vaikka varmasti Hangossakin olisi voitu tehdä asioita toisin ja paremmin, ei voi välttyä kokemuksesta, että tässäkin uhria syyllistetään, niinkuin niin monesti muutenkin tänä päivänä. Valtion politiikasta ollaan ihan hiljaa, vaikka se on tarkoittanut kunnille toisaalta lisää tehtäviä ja menoja ja toisaalta vähemmän tuloja mm. verovähennysten ja puutteellisten indeksikorotusten myötä.

Hangon suhteen valtio on yleisen kurjistamispolitiikan lisäksi rangaissut kaupunkia vielä lisää, lopettamalla lähes kaikki valtion työpaikat jotka täällä ovat olleet. Kun Hangon Rannikkopatteristo lopettettiin v. 2002, luvattiin valtion taholta korvaavia työpaikkoja. Mutta sitä lupausta ei koskaan täytetty, sen sijaan on viety vain lisää valtion työpaikkoja pois, milloin missäkin organisaatiomuutoksessa.

Joten kyllä minusta nyt valitettavasti tuntuu siltä, että pukki on laitettu kaalimaan vartijaksi, kun valtio on tullut kuvioihin mukaan. Ja varsinkin kun kunta-osasto nykyään on valtiovarainministeriön alaisuudessa...

Kaupungin jäseneksi arviointiryhmään valittiin hyvin yksimielisesti kaupunginjohtaja Jouko Mäkinen. Se tekee oloni hieman turvallisemmaksi, Mäkinen on sen runsaan vuoden aikana, jonka hän on Hangossa toiminut, osoittanut olevansa järkevä ja hyvä mies, joka perehtyy kunnolla asioihin eikä mihin tahansa suostu.

Hanko sai nimetä kaksi muutakin henkilöä, joilla on oikeus olla kokouksissa läsnä, ja joista yhden pitää edustaa kaupungin henkilöstöä. Henkilöstön edustajaksi valittiin JHL:n Thomas Dahlström, ja toiseksi "läsnäolijaksi" kaupunginhallituksen pj Jouko Kavander.

Ryhmän puheenjohtajaksi nimetty Rolf Eriksson on hankolaisille tuttu sen jälkeen kun hän joitakin vuosia sitten oli täällä määräaikaisena ja osa-aikaisena perusturvajohtajana. Silloin häneltä odotettiin sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamista ja menojen hillitsemistä. Se ei tietenkään ollut niin helppo tehtävä kuin jotkut silloin kuvittelivat, joten tulos ei tainnut vastata odotuksia. Hän ei onneksi ruvennut mitään järjettömiä leikkauslistoja esittämään.

Arviointiryhmällä on aikaa vuoden loppuun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar