onsdag 8 september 2010

Och vilken nytta har vi av OECD?

I dagens Västis fanns en FNB-notis med rubriken "Samhället har större nytta av att utbilda män". Den handlade om OECD:s utbildningsjämförelse, enligt vilken det finländska samhället i snitt tjänar 84 400 euro på en man som har avlagt högskoleexamen, medan motsvarande summa för en kvinna är bara 32 700 euro.

Och gissa hur det hade räknats ut! Jo, man hade beaktat skatteinkomster och inbesparingar i socialbidrag. Kvinnorna har ju lägre lön och så är de hemma med barnen, därav skillnaderna. Man har inte på något sätt försökt beakta den nytta samhället har av det som de anställda inom olika brancher producerar.

Och detta OECD är en organisation, som enligt presentationen på sin hemsida är en internationell organisation som hjälper regeringar att hantera ekonomiska, sociala och maktmässiga utmaningar i en globaliserad ekonomi. På utrikesministeriets sidor omtalas OECD bl.a. som ett forum, som producerar analytiskt jämförelsematerial.

Jag har väl inte tidigare heller hyst så stort förtroende för OECD. Deras utsagor har framstått som något enögda; man har sett bara med höger öga. Men riktigt så här enfaldigt hade jag ändå inte föreställt mej det hela.

Undra på att samhället ser ut som det gör, när detta är analysen!

1 kommentar:

  1. Ja det är som då fan läser Bibeln. Statistik används till att bevisa allt möjligt, men till vilket ändamål har man tänkt sig denna statistik, det skulle vara intressant att veta.

    SvaraRadera