torsdag 20 maj 2010

Dags att bygga upp!

I går kväll ordnade vi inom Hangö Vänster ett diskussionstillfälle om de kommunala hyresbostäderna. Som inledare hade vi vänsterriksdagsmannen Erkki Virtanen, som före sin riksdagsmannaperiod framgångsrikt verkade som VD för det kommunala hyreshusbolaget i Kuopio.

Gårdagskvällen var väldigt vacker och varm, så det var utan vidare klart att vi inte hade några stora skaror att vänta. De som kom var desto mera intresserade, och Erkki gjorde inte de närvarande besvikna.

Det är naturligtvis klart att erfarenheter från Kuopio inte direkt kan överföras till Hangö, men Erkki förde nog fram en hel del tankar och principer som vore värda att beakta i Hangö också.

En sak, som kom att framstå som väldigt tydlig för mej i går, är att de kommunala hyresbostäderna i Hangö närmast framstått som ett nödvändigt ont, en börda staden har att dras med. Det har egentligen inte varit någon hjärtesak eller huvudsak för någon; inte för bolagets disponent, inte för dess styrelse och inte för stadens övriga politiker och tjänsteinnehavare.

En av de saker Erkki mest betonade var vikten av att hyreshusbolaget har en egen anställd personal- alltifrån disponent till städare, som helhjärtat går in för att möjliggöra ett bra boende för hyresgästerna, och att man har boendekommittéer i varje hus.

Eftersom vi inte var så många i publiken, var det lätt att diskutera. Och inom Hangö Vänster kommer vi att spinna vidare på tankarna i akt och mening att göra det möjligt att hitta en uppåtgående spiral för Hangö hyreshus!

1 kommentar:

  1. Det låter vettigt att ha boendekommitteér för bostäderna, så kunde de boende påverka sitt eget boende och bli delaktiga i det som händer.
    Jag hörde också ryktas för ett tag sedan att det finns personer som skulle vara intresserad av att sköta vaktmästeriet och gårdskarlsarbetet för en stor del av bostäderna, men att staden inte varit intresserad utan vill hellre ha gårdskarlsfirmorna fast det blir lika dyrt. man kan gott säga att hyresbostäderna inte har prioritterats inom Hangö stad. Bostäderna som inte är speciellt gamla kunde ju bli trivsamma områden nu ser det förfallet ut på sina ställen.

    SvaraRadera