måndag 22 februari 2010

Pienituloisia elatusvelvollisia kyykytetään

Tänään Hesarissa oli yleisön osaston kirjoitukseni elatusvelvollisten kyykyttämisestä:

"Kun elatustuki viime keväänä siirrettiin Kelaan, lainsäädäntöä piti tietysti muuttaa. Sanottiin, että kyseessä ovat tuen siirtoon liittyvät teknisiset muutokset. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että lain saattaminen "Kela-kuntoon" sittenkin oli tuonut mukaansa sisällöllisiä muutoksia, joilla voi olla pitkälle meneviä seurauksia.

Kysymys on elatusvelvollisen maksukyvyttömyyden määrittelemisestä. Niin aikaisemmassa kuin nykyisessäkin laissa on säädetty, että takautumissaatava on jätettävä perimättä siltä osin kuin elatusavun maksamatta jättäminen on johtunut elatusvelvollisen maksukyvyttömyydestä.

Siinä missä aikaisempi laki jätti kunnan sosiaalilautakunnan harkintaan, voitiinko elatusvelvollista pitää maksukyvyttömänä, nykyinen laki on kovin kaavamainen ja tyly. Sen mukaan "elatusvelvollista pidetään maksukyvyttömänä, jos hänen tulonsa ovat työkyvyttömyydestä, työttömyydestä tai muusta elatusvelvollisesta riippumattomasta syystä elatusavun maksamisen laiminlyönnin ajankohtana olleet enintän 1000 euroa kuukaudessa. Tulorajaa korotetaan 250 eurolla jokaista elatusvelvollisen huollettavan olevaa alle 18-vuotiasta lasta kohti lukuun ottamatta lasta, jolle elatustuki on myönnetty."

Siis 1000 euroa! Sillä pitää siis pystyä maksamaan vuokran (pääkaupunkiseudullakin), lasten tapaamiskulut ja kaikki muut jokapäiväiset menot ja vielä elatusapua!

Tämä tietysti helpottaa Kelan laskelmien tekoa, mutta elatusvelvollisten laskutehtävästä se kyllä yleensä tekee mahdottoman."

Kyllä me elämme julmaa aikaa, kun tuollainenkin lakipykälä hyväksytään ilman sen kummempaa keskustelua!

Koska laki on suhteellisen uusi - se ei ole vuottakaan vielä ollut voimassa - kovin moni elatusvelvollinen ei varmaan vielä ole kerinnyt päätään siihen lyömään. Takautumissaatavan perimättä jättämistä on nimittäin aikaisemmin yleensä haettu vuodeksi kerrallaan. Mutta näinä työttömyyden aikoina moni elatusvelvollinen tulee pian joutumaan kohtuuttomaan tilanteeseen, ellei tuota lainkohtaa muuteta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar